Als ouder bent u de belangrijkste persoon bij het groeiproces van uw kind…

Het beste geschenk dat u uw kind kunt geven, is een positief zelfbeeld.

Kinderen die zich waardevol voelen en zelfvertrouwen hebben, hebben een positief zelfbeeld. U kunt ervoor zorgen dat uw kind(eren) zich waardevol voelt door positieve aandacht aan hen te besteden: spelletjes doen, boeken lezen of gewoon luisteren. Als het zich beluisterd en gewaardeerd voelt, hoeft het zich ook niet te schamen over nare gevoelens. Heftige emoties kunnen uiten zorgt ervoor dat het deze niet moet onderdrukken en zo (on)bewust ongewenst gedrag vertoont. U kunt het zelfvertrouwen ook vergroten door het kind te laten ontdekken wie het WIL zijn. Mensen die echt tevreden zijn met zichzelf hebben meer succes in het leven.

Geluk is echter meer dan succesvol zijn. Voldoende zelfvertrouwen (door zelfstandige overwinningservaringen en opgebouwde frustratietolerantie) hebben om met mislukkingen, verlies, schaamte, problemen en nederlagen om te kunnen gaan, zijn minstens zo belangrijk als succesvol of de beste zijn. Als kinderen hun emoties leren begrijpen krijgen ze meer grip op hun leven, als ze kunnen omgaan met moeilijke gevoelens, zoals angst, boosheid en verdriet, worden ze innerlijk sterker. Door te praten over alle gevoelens leren kinderen deze ook te normaliseren. Als ze deze gemoedsbewegingen leren ervaren en accepteren, voelen ze zich vrij om van het leven te genieten, om vertrouwen te hebben in zichzelf en in de ander. Ze creëren een inherente “basictrust”, een geborgen en veilig gevoel van onvoorwaardelijke ouderliefde, een rijke voedingsbodem voor geluk !

Een positief zelfbeeld vermindert angst, frustratie, neerslachtigheid, twijfel, jaloezie, schuld, schaamte, minderwaardigheidsgevoelens,… en bevordert zelfaanvaarding, sociale contacten en het “contentement”. Zo kan men afgunst ombuigen in bewondering voor anderen en vol dankbaarheid een accepterende eigenwaarde vormen over eigen talenten en tekorten.  Niemand hoeft de tweederangs versie van een ander te zijn maar de eersteklas versie van zichzelf !

KINDEREN KRIJGEN GRAAG EEN PLUIM VAN EEN ANDER …

MAAR KRIJGEN VLEUGELS ALS MAMA/PAPA ÉCHT IN HEN GELOOFT 🙂 !

pluim